Ogórki kiszone
Zapewne wiele z Was zadaje sobie pytanie, jak zrobić ogórki kiszone, by były smaczne i jędrne. Jak je odpowiednio zawekować, aby były smaczne przez cały rok? Odpowiedź na te pytania znajdziecie w tym wpisie!
Przepis na ogórki kiszone, który zaprezentuję Wam poniżej gości w moim domu od lat. Co roku przygotowuję kilkadziesiąt słoików z tego przepisu i zawsze wychodzą przepyszne. Moi domownicy uwielbiają ogórki kiszone. Zazwyczaj jemy je jako dodatek do obiadu, na kanapkę, a także same, jako przekąska. Ogórki kiszone można także wykorzystać do przygotowania różnych smacznych sałatek.
Nie wyobrażam sobie nie mieć kilku słoików ogórków kiszonych w swoim domu. Polecam i Wam w tym roku pokusić się o przygotowanie tych ogórków, bo naprawdę są przepyszne.
PRZEPIS NA OGÓRKI KISZONE
Składniki
- 2 kg ogórków
- 4 łyżki soli kamiennej
- 2 litry wrzątku
- 2 główki czosnku
- 10 cm korzenia chrzanu
- pęczek kopru
- liście wiśni lub czarnej porzeczki
Wykonanie
- Do przygotowania ogórków potrzeba nam 4 wyparzone słoiki litrowe.
- Ogórki należy dokładnie umyć w zimnej wodzie.
- Na dno każdego słoika wrzucamy kilka gałązek kopru, liście wiśni lub czarnej porzeczki, kilka piórek czosnku, oraz korzeń chrzanu.
- Następnie układamy ogórki jasną stroną ku górze. Na samej górze można ułożyć kilka mniejszych ogórków na płasko.
- Zalewa: Wodę zagotowujemy i wsypujemy do niej sól. Całość mieszamy do momentu, aż sól się rozpuści. Gorącą zalewę przelewamy do słoików, tak by wszystkie ogórki były w pełni zakryte.
- Słoiki mocno zakręcamy i przykrywamy je kocem na około 12 godzin, co zapewni nam dobre zawekowanie.