Ogórki kiszone

Zapewne wiele z Was zadaje sobie pytanie, jak zrobić ogórki kiszone, by były smaczne i jędrne. Jak je odpowiednio zawekować, aby były smaczne przez cały rok? Odpowiedź na te pytania znajdziecie w tym wpisie!

Przepis na ogórki kiszone, który zaprezentuję Wam poniżej gości w moim domu od lat. Co roku przygotowuję kilkadziesiąt słoików z tego przepisu i zawsze wychodzą przepyszne. Moi domownicy uwielbiają ogórki kiszone. Zazwyczaj jemy je jako dodatek do obiadu, na kanapkę, a także same, jako przekąska. Ogórki kiszone można także wykorzystać do przygotowania różnych smacznych sałatek.

Nie wyobrażam sobie nie mieć kilku słoików ogórków kiszonych w swoim domu. Polecam i Wam w tym roku pokusić się o przygotowanie tych ogórków, bo naprawdę są przepyszne.

PRZEPIS NA OGÓRKI KISZONE

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • 4 łyżki soli kamiennej
  • 2 litry wrzątku
  • 2 główki czosnku
  • 10 cm korzenia chrzanu
  • pęczek kopru
  • liście wiśni lub czarnej porzeczki

Wykonanie

  • Do przygotowania ogórków potrzeba nam 4 wyparzone słoiki litrowe.
  • Ogórki należy dokładnie umyć w zimnej wodzie.
  • Na dno każdego słoika wrzucamy kilka gałązek kopru, liście wiśni lub czarnej porzeczki, kilka piórek czosnku, oraz korzeń chrzanu.
  • Następnie układamy ogórki jasną stroną ku górze. Na samej górze można ułożyć kilka mniejszych ogórków na płasko.
  • Zalewa: Wodę zagotowujemy i wsypujemy do niej sól. Całość mieszamy do momentu, aż sól się rozpuści. Gorącą zalewę przelewamy do słoików, tak by wszystkie ogórki były w pełni zakryte.
  • Słoiki mocno zakręcamy i przykrywamy je kocem na około 12 godzin, co zapewni nam dobre zawekowanie.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 − 5 =