Młoda kapusta z kiełbasą
Młoda kapusta z kiełbasą to świetny pomysł na obiad lub kolację. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne i sycące! Można się nim zajadać solo, lub z dodatkiem ugotowanych ziemniaków czy świeżego pieczywa.
Przepis na młodą kapustę z kiełbasą jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. To smaczne danie jest gotowe w zaledwie 30 minut i jest idealne dla osób, które nie lubią przesiadywać w kuchni godzinami i przyrządzać bardzo skomplikowanych potraw.
MŁODA KAPUSTA Z KIEŁBASĄ PRZEPIS
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 300 g kiełbasy
- 2 cebule
- 250 ml bulionu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Zeszklić na patelni z odrobiną masła.
2. Kiełbasę pokroić w półplasterki, wrzucić do cebuli. Smażyć aż kiełbasa się zarumieni.
3. Młodą kapustę oczyścić z wierzchnich liści. Przekroić na ćwiartki. Usunąć głąb i drobno poszatkować za pomocą noża lub przy pomocy mandoliny.
4. Do garnka przełożyć posiekaną kapustę i zalać ją bulionem. Całość gotować przez 5 minut. Po upływie czasu kapustę przełożyć na patelnię z cebulą i kiełbasą.
5. Całość doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut.