Mini zapiekanki

Mini zapiekanki

Mini zapiekanki to świetna przekąska na imprezę i nie tylko. Są bardzo szybkie w wykonaniu i niezwykle smaczne. Idealna opcja gdy nie mamy czasu (lub ochoty) na długie siedzenie w kuchni, a chcemy przygotować coś smacznego na przegryzkę.

MINI ZAPIEKANKI – PRZEPIS

Składniki (na 24 sztuki)

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 350 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 6 plastrów szynki
  • 100 g żółtego sera
  • ketchup
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek

Przygotowanie

1. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu.

2. Do duszącej się cebuli dodać drobno pokrojone pieczarki. Całość smażyć, aż woda odparuje z pieczarek. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem.

3. Ser żółty zetrzeć na tarce, szynkę pokroić w kostkę.

4. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na kwadraciki. Każdy z nich posmarować odrobiną ketchupu.

5. Następnie na każdy kawałek wyłożyć porcję pieczarek z cebulą i posypać serem oraz szynką.

6. Tak przygotowane mini zapiekanki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez 15 minut do zarumienienia.

7. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

mini zapiekanki przepis


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 − 12 =