Mini zapiekanki
Mini zapiekanki to świetna przekąska na imprezę i nie tylko. Są bardzo szybkie w wykonaniu i niezwykle smaczne. Idealna opcja gdy nie mamy czasu (lub ochoty) na długie siedzenie w kuchni, a chcemy przygotować coś smacznego na przegryzkę.
MINI ZAPIEKANKI – PRZEPIS
Składniki (na 24 sztuki)
- 1 płat ciasta francuskiego
- 350 g pieczarek
- 1 cebula
- 6 plastrów szynki
- 100 g żółtego sera
- ketchup
- sól
- pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie
1. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu.
2. Do duszącej się cebuli dodać drobno pokrojone pieczarki. Całość smażyć, aż woda odparuje z pieczarek. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem.
3. Ser żółty zetrzeć na tarce, szynkę pokroić w kostkę.
4. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na kwadraciki. Każdy z nich posmarować odrobiną ketchupu.
5. Następnie na każdy kawałek wyłożyć porcję pieczarek z cebulą i posypać serem oraz szynką.
6. Tak przygotowane mini zapiekanki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez 15 minut do zarumienienia.
7. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.