Malinowy sernik na zimno na biszkopcie

Malinowy sernik na zimno na biszkopcie – idealny letni deser
Szukacie pomysłu na lekki, orzeźwiający deser, który zachwyci domowników i gości? Malinowy sernik na zimno na biszkopcie będzie strzałem w dziesiątkę! To połączenie puszystego biszkoptu, delikatnej masy serowej i świeżych malin w galaretce. Całość tworzy pyszny, letni deser, który pięknie prezentujący się na stole.
Ten sernik na zimno z malinami to klasyka letnich wypieków.. Dzięki prostemu przepisowi i sezonowym owocom za jego przygotowania mogą zabrać się nawet osoby rozpoczynające swoją przygodę w kuchni.. To idealna propozycja na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty rozgrzewać piekarnika.
Jeśli planujecie rodzinne spotkanie, przyjęcie w ogrodzie albo po prostu chcesz sprawić sobie coś słodkiego – ten sernik na zimno na biszkopcie z malinami sprawdzi się idealnie!
MALINOWY SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPCIE – PRZEPIS
BISZKOPT
- 3 jajka rozmiar L
- 70 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
MASA SEROWA
- 600 g sera twarogowego z wiaderka
- 330 ml śmietanki kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 80 ml wody
DODATKOWO
- 2 galaretki malinowe
- 700 ml wody
- 400 g malin
Wykonanie
- BISZKOPT: Białka jajek ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Miksować do uzyskania puszystej i szklistej masy. Kolejno zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, miksować do połączenia składników. Pod koniec wlać olej. Mąki przesiać i wymieszać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 20 minut, do suchego patyczka.
- MASA SEROWA: Żelatynę zalać zimną wodą, przemieszać i odstawić na 10 minut, do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać masę serową, miksować do połączenia składników. Żelatynę podgrzać, tak by była płynna, ale nie gorąca. Wlewać cienką stróżką do masy serowej, jednocześnie energicznie mieszając drewnianą łyżką. Gotową masę przełożyć na biszkopt i wstawić do lodówki.
- GALARETKA: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestygnięcia. Dodać maliny, odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę przełożyć na ciasto i wstawić do lodówki.

