Makaron z kurczakiem i mieszanką chińską
Makaron z kurczakiem i mieszanką chińską to super pomysł na obiad, którego przygotowanie zajmuje mniej niż 20 minut. To bardzo smaczne, pełnowartościowe i sycące danie obiadowe, które polecam każdemu miłośnikowi szybkich i smacznych rozwiązań!
Przepis na makaron z kurczakiem i mieszanką chińską jest naprawdę bardzo prosty, a całe danie robi się ekspresowo. Dodatkowo jest bardzo łatwe do odgrzania, dzięki czemu możemy przygotować ten pyszny obiad na dwa dni.
MAKARON Z KURCZAKIEM I MIESZANKĄ CHIŃSKĄ – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 400 g mrożonej mieszanki chińskiej
- 160 g makaronu spaghetti
- 4 łyżki słodkiego sosu z chilli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka sezamuszczypta chilli
- odrobina oleju do smażenia kurczaka
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, w osolonej wodzie.
- Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić słodką papryką, czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i podsmażyć kurczaka na złoty kolor.
- Do kurczaka wsypać mieszankę chińską, dusić przez kilka minut, co jakiś czas podlewając ją wodą z gotującego się makaronu.
- Na patelnię wykładamy słodki sos chilli, sos sojowy, curry, szczyptę chilli, mieszamy.
- Na koniec, prosto z wody przekładamy ugotowany makaron, dodajemy sezam i delikatnie mieszamy.