Łódeczki imprezowe
Imprezowe łódeczki z ciasta francuskiego to świetna przekąska, którą można przygotować w mgnieniu oka. Do ich wykonania potrzeba tak nie wiele a smak jest naprawdę obłędny!
Takie przekąski z ciasta francuskiego z pieczarkami idealnie sprawdzą się na domowe imprezy, rodzinne spotkania, Święta czy Sylwestra. Robi się je naprawdę błyskawicznie, ale jeszcze szybciej znikają z talerza. Koniecznie wypróbujcie przepis!
IMPREZOWE ŁÓDECZKI Z CIATA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g żółtego sera
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- kilka łyżek ketchupu
Wykonanie
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię z odrobiną masła i podsmażyć na złoty kolor.
- Pieczarki pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli i dusić przez kilka minut, do momentu aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
- Ciasto francuskie rozłożyć na desce, podzielić na prostokąty. Każdy z nich posmarować ketchupem a następnie wyłożyć porcję pieczarek z cebulką.
- Dwa najbliższe brzegi ciasta zlepiamy ze sobą tworząc łódeczkę. Wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i posypujemy startym na tarce serem żółtym. Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach.