Kurczak w sosie słodko-słonym
Kurczak w sosie słodko-słonym to wyjątkowe danie, które łączy w sobie delikatność mięsa drobiowego z bogatym, słodko-słonym smakiem sosu. Jest to potrawa, która świetnie sprawdzi się na szybki i sycący obiad. Idealnym dodatkiem to takiego dania będzie ryż lub makaron. Przepis na kurczaka w sosie słodko-słonym jest bardzo prosty i nie wymaga wiele pracy. W około 30 minut mamy pyszne i pożywne danie gotowe do spożycia. Jeśli szukacie pomysłu na ciekawe danie z kurczakiem, kurczak w sosie słodko-słonym z pewnością przypadnie wam do gustu.
KURCZAK W SOSIE SŁODKO-SŁONYM PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 125 ml wody
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
Przygotowanie
- Cebulę obieram, kroję w piórka, czosnek kroję w plasterki i wrzucam na rozgrzaną patelnię z oliwą. Chwilę smażę cały czas mieszając.
- Fileta z kurczaka dokładnie myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Przekładam na patelnię i podsmażam do zarumienienia.
- Następnie dodaję miód, sos sojowy i szczyptę soli. Mieszam i po chwili wlewam wodę. Ponownie mieszam do połączenia składników, zmniejszam moc palnika i całość duszę przez kilkanaście minut.
- W odrobinie wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną. Całość wlewam na patelnię i mieszamy do zgęstnienia.
- Danie podaję z ryżem, ale równie dobrze smakuje z makaronem.
Smacznego!