Kruche ciasteczka owsiane
Kruche ciasteczka owsiane, to super smaczna przekąska, którą pokochacie już po pierwszym kęsie. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a dodatkowo zajmuje dosłownie 5 minut!
Takie ciasteczka owsiane to idealna przekąska na drugie śniadanie, a także smaczny deser, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Będą także świetnym poczęstunkiem dla gości czy dodatkiem do kawy. Jestem pewna, że zachwycą każdego z Was swoim smakiem, ale także prostotą wykonania. Zapraszam na przepis!
KRUCHE CIASTECZKA OWSIANE – PRZEPIS
Składniki
- 160 g płatków owsianych
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g cukru
- 100 g masła
- 70 g mąki pszennej
- 60 g żurawiny
- 60 g orzechów ziemnych
- 40 g sezamu
- 40 g słonecznika
Wykonanie
- Masło przełożyć do rondelka, roztopić i odstawić do przestygnięcia.
- Do miski wsypać suche składniki, tj. mąkę, płatki owsiane, sezam, słonecznik, żurawinę, orzechy, cukier oraz proszek do pieczenia. Następne wbić jajka oraz wlać przestygnięte masło. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub dłonią, do uzyskania jednolitej masy.
- Z gotowej masy za pomocą dłoni formować ciasteczka o grubości ok. 1,5 cm. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut, grzanie góra-dół.