Kotlety siekane z piekarnika
Kotlety siekane z piekarnika to świetny pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Idealnie sprawdzą się także na kolację, czy domową imprezę, serwowane jako przekąska z dodatkiem sosu. Dzięki temu, że kotlety są zapiekane w piekarniku, a nie smażone na oleju, są mniej tłuste, mniej kaloryczne i przede wszystkim zdrowsze. Idealnie sprawdzą się szczególnie dla osób będących na diecie, które mają ochotę zjeść coś smacznego.
Siekane kotlety drobiowe z piekarnika przygotowuje się bardzo szybko, a składniki do ich przygotowania są ogólnie dostępne. Co do składników, możecie je w dowolny sposób zmieniać i modyfikować wedle uznania. Możecie zamienić cebule na pora a marchewkę na kukurydzę czy paprykę. W każdej wersji smakują świetnie.
PRZEPIS NA KOTLETY SIEKANE Z PIEKARNIKA
Składniki
- 400 g fileta z kurczaka
- 70 g sera żółtego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki majonezu
- przyprawa gyros
- papryka słodka
- sól
- pieprz
- pęczek pietruszki
Wykonanie
- Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek. Następnie kroimy w dosyć drobną kosteczkę.
- Marchewkę myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Cebule kroimy w kostkę, pietruszkę drobno siekamy.
- Ser żółty ścieramy na tarce.
- Mięso, marchewkę, cebulę, pietruszkę, ser przekładamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę, majonez oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie spryskujemy olejem w sprayu. Przy użyciu łyżki nakładamy porcję przygotowanej masy, formując kotlety.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy po 15 minut z każdej strony.
- Serwujemy z dodatkiem ulubionego sosu.