Kokosowy porzeczkowiec bez pieczenia
Kokosowy porzeczkowiec bez pieczenia, czyli idealne ciasto dla zabieganych łasuchów i wielbicieli słodkości. To proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, któremu ciężko się oprzeć! Słodycz ciasta przełamana jest dżemem z czarnej porzeczki oraz dżemem truskawkowym. Dzięki temu jest delikatne i pyszne! Jeśli lubicie szybkie i smaczne ciasta bez pieczenia, kokosowy porzeczkowiec na herbatnikach będzie idealnym wyborem!
KOKOSOWY PORZECZKOWIEC BEZ PIECZENIA – PRZEPIS
Składniki
- ok. 60 herbatników maślanych
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
- 830 ml śmietanki kremówki 30% (500 ml + 330 ml)
- 500 g serka mascarpone
- 6 łyżek cukru pudru
- wiórki kokosowe
Wykonanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć folią spożywczą. Na spód ułożyć warstwę herbatników i posmarować je dżemem truskawkowym.
- Na dżem wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, a na niej ułożyć kolejną warstwę herbatników.
- Na herbatnikach rozprowadzić dżem porzeczkowy, a na nim kolejną porcję masy śmietankowej.
- Następnie ułożyć warstwę herbatników, a na nich warstwę dżemu truskawkowego.
- Na dżem wyłożyć pozostałą masę, a jej wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.