Ketchup z papryki i pomidorów
Domowy ketchup z papryki i pomidorów to idealna alternatywa dla tradycyjnego ketchupu, który kupujemy w sklepie. Jest o wiele smaczniejszy, zdrowszy i bardzo łatwy w przygotowaniu.
Domowy ketchup z tego przepisu ma cudowny smak i będzie idealnym dodatkiem praktycznie do wszystkiego. Możemy nim posmarować kanapkę, placki ziemniaczane, zaserwować z frytkami czy pizzą.
PRZEPIS NA KETCHUP Z PAPRYKI I POMIDORÓW
Składniki
- 1 kg papryki czerwonej
- 500 g pomidorów
- 80 ml oleju
- 80 ml octu
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 2 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziela angielskie
- 6 ziaren pieprzu
Wykonanie
- Paprykę umyć, przekroić i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić na mniejsze kawałki.
- Pomidory również umyć i pozbawić zielonego środka, pokroić na mniejsze kawałki.
- Do garnka wsypać paprykę, pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe, pieprz, ziele, cukier oraz sól.
- Garnek postawić na palniku i gotować pod przykryciem na średniej mocy palnika przez 30 minut. Czas od czasu zamieszać, by uniknąć przypalenia.
- Po upływie czasu garnek zdjąć z gazu i wyjąć przyprawy (liście oraz ziarna). Następnie całość zblendować na gładką masę.
- Następnie całość znów postawić na gazie, dodać ocet oraz olej i gotować bez przykrycia przez około 30 minut do momentu, aż zgęstnieje.
- Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcić. Postawić dnem do góry na ściereczce i pozostawić do przestygnięcia.
- Z podanych składników wychodzi około 3 litry ketchupu.