Jogurtowa babka wielkanocna

Jogurtowa babka wielkanocna

Ta wilgotna babka wielkanocna z dodatkiem jogurtu sprawdzi się zarówno na święta wielkanocne, jak i na co dzień. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku prostych składników i dosłownie kilkunastu minut na połączenie ze sobą produktów. Prosto i smacznie!

Jogurtowa babka wielkanocna to bardzo prosty wypiek, z którym poradzi sobie nawet osoba, która nie ma dużego doświadczenia w pieczeniu ciast. Wystarczy przygotować odpowiednie składniki, postępować zgodnie z instrukcją i gwarantuję, że babka uda się każdemu! Jeśli szukacie pomysłu na prostą, mięciutką i puszystą babkę na Wielkanoc, polecam wypróbować nasz przepis.

JOGURTOWA BABKA WIELKANOCNA PRZEPIS

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 150 ml oleju
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 1 cała cytryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Użyto szklanki o pojemności 250 ml.

Przygotowanie

Jogurt oraz jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Przesianą mąkę łączę z proszkiem do pieczenia.

  2. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i cukier wanilinowy. Ubijam na puszystą masę przez kilka minut. Następnie ciągle ubijając, stopniowo wlewam olej.

  3. Zmniejszam obroty miksera i na przemian dodaję mąkę oraz jogurt naturalny.

  4. Skórkę z cytryny ścieram na tarce, sok wyciskam. Dodaję do masy i mieszam do połączenia.

  5. Ciasto przekładam do formy z kominem wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą.

  6. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka.

  7. Po upieczeniu i ostygnięciu babkę dekoruję lukrem i posypką cukierkową.
Jogurtowa babka wielkanocna przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 824

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × trzy =