Jogurtowa babka wielkanocna

Ta wilgotna babka wielkanocna z dodatkiem jogurtu sprawdzi się zarówno na święta wielkanocne, jak i na co dzień. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku prostych składników i dosłownie kilkunastu minut na połączenie ze sobą produktów. Prosto i smacznie!
Jogurtowa babka wielkanocna to bardzo prosty wypiek, z którym poradzi sobie nawet osoba, która nie ma dużego doświadczenia w pieczeniu ciast. Wystarczy przygotować odpowiednie składniki, postępować zgodnie z instrukcją i gwarantuję, że babka uda się każdemu! Jeśli szukacie pomysłu na prostą, mięciutką i puszystą babkę na Wielkanoc, polecam wypróbować nasz przepis.
JOGURTOWA BABKA WIELKANOCNA PRZEPIS
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 150 ml oleju
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 1 cała cytryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Użyto szklanki o pojemności 250 ml.
Przygotowanie
Jogurt oraz jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
- Przesianą mąkę łączę z proszkiem do pieczenia.
- Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i cukier wanilinowy. Ubijam na puszystą masę przez kilka minut. Następnie ciągle ubijając, stopniowo wlewam olej.
- Zmniejszam obroty miksera i na przemian dodaję mąkę oraz jogurt naturalny.
- Skórkę z cytryny ścieram na tarce, sok wyciskam. Dodaję do masy i mieszam do połączenia.
- Ciasto przekładam do formy z kominem wysmarowanej masłem i posypaną bułką tartą.
- Piekę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostygnięciu babkę dekoruję lukrem i posypką cukierkową.
