Hot-dogi z gyrosa
Hot dogi to jedne z najbardziej popularnych dań typu fast food. Są smaczne, szybkie w przygotowaniu i lubiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Dzisiaj mam dla was szybki przepis na hot-dogi inne niż te które znacie – hot dogi z gyrosa! Parówki zastąpiłam kurczakiem bo akurat takie mięso miałam w lodówce i w efekcie wyszło to pyszne danie.
Składniki
- 300 g piersi z kurczaka
- przyprawa gyros
- 2 bułki do hot dogów
- mała cebula czerwona
- 100g sera żółtego
- 1/2 papryki czerwonej
- 100 g ogórków konserwowych
- kapusta pekińska
- ketchup
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę. Posypać przyprawą gyros, dokładnie wymieszać i podsmażyć do miękkości na oleju.
- Kapustę pekińską poszatkować, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulkę pokroić w piórka. Paprykę oraz ogórki pokroić w kostkę.
- Bułki przeciąć wzdłuż, nie rozcinając ich do końca. Do każdej bułki włożyć składniki: kurczaka, paprykę, ogórka i cebulę. Posypać startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Przed podaniem wierzch posypać odrobiną kapusty pekińskiej i polać ketchupem.