Gulasz po węgiersku
Gulasz po węgiersku to bardzo smaczne danie obiadowe, które można serwować na wiele różnych sposobów. Świetnie smakuje w towarzystwie placków ziemniaczanych, ziemniaków czy ryżu. Do tego surówka i smaczny obiad gotowy.
Gulasz można przygotować z różnego rodzaju mięsa, od wołowego, po wieprzowe i drobiowe. Ja tym razem przygotowałam gulasz wieprzowy. Najwygodniej przygotować podwójną porcję i pierwszego dnia podać go np. z plackami ziemniaczanymi a kolejnego z ryżem. Wówczas mamy dwa inne obiady i jemy je ze smakiem.
GULASZ PO WĘGIERSKU – PRZEPIS
Składniki
- 500 g szynki wieprzowej
- 1 papryka czerwona
- 250 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- odrobina masła
Wykonanie
- Szynkę kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką.
- Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy na patelnię z roztopionym masłem. Dusimy przez kilka minut i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy na złoty kolor. Kolejno do cebuli przekładamy mięso, podsmażamy przez kilka minut, aż nabierze złocistego koloru.
- Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, przekładamy na patelnię z mięsem i cebulą. Całość dusimy do momentu, aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
- Paprykę kroimy w kosteczkę, marchewkę obieramy i również kroimy. Oba warzywa wykładamy na patelnię. Dodajemy również przecier pomidorowy, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy oraz wlewamy szklankę wody. Całość mieszamy, przykrywamy i dusimy na małej mocy palnika przez godzinę.
- Po czasie w 100 ml wody rozpuszczamy mąkę, wlewamy mieszankę do gotującego się gulaszu. Mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Rewelacja, smak i zapach…. super❤️