Gulasz na bogato
Gulasz na bogato to super propozycja na wyjątkowy obiad dla całej rodziny! Danie to zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ten gulasz drobiowy jest pełen aromatycznych warzyw, soczystego kurczaka i bogatego sosu, co w połączeniu ze sobą smakuje naprawdę rewelacyjnie. Dodatek śmietanki nadaje mu delikatności i kremowej konsystencji. Taki gulasz drobiowy z warzywami smakuje rewelacyjnie z ziemniakami, ryżem, kaszą, a nawet świeżym pieczywem. Zapraszam na przepis!
GULASZ NA BOGATO – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 mała papryka
- 5 ogórków konserwowych
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 250 ml wody
- 125 ml śmietanki kremówki
- sól
- pieprz
- słodka papryka
Wykonanie
- Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić sola, pieprzem i słodką papryką. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu na złoty kolor.
- Na osobną patelnię przełożyć odrobinę masła, dodać pokrojone w plastry pieczarki i podsmażyć. Dusić przez kilka minut.
- Marchewkę pokroić w półkrążki, Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paseczki, ogórki pokroić w półkrążki.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Na patelnię z mięsem wlać 250 ml wody, dodać marchewkę, ogórki, paprykę oraz pieczarki. Dusić razem pod przykryciem przez około 25 minut na wolnym ogniu.
- Mąkę wymieszać ze śmietanką, wlać na patelnię i wymieszać. Dusić na małej mocy palnika do momentu zgęstnienia sosu. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.