Gołąbki z młodej kapusty
Pyszne gołąbki z młodej kapusty. To idealny pomysł na wykorzystanie tego, co przynosi nam wiosna. Młoda kapusta w połączeniu z ryżem i mięsem mielonym smakuje naprawdę świetnie. Do tego pyszny sosik na bazie śmietany i przecieru pomidorowego. Prawdziwe niebo w gębie! Gołąbki z młodej kapusty są najlepsze!
Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY
Składniki
FARSZ
- 500 g mięsa mielonego
- 150 g ryżu
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól
- pieprz
SOS
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
DODATKOWO
- 1 główka młodej kapusty
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- olej do smażenia
Wykonanie
- Kapustę pozbawić głąba. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Główkę kapusty umieścić w wodzie, wyciętym głąbem ku dołowi. Po około 2-3 minutach wierzchnie liście będą stawać się miękkie, więc je wyjmujemy. Co jakiś czas odwracamy kapustę, wyjmując kolejne liście.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, przekładamy cebulę i podsmażamy.
- Ryż gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie. Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso mielone oraz cebulę i wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Z liści kapusty wycinamy twardsze części, nakładamy porcję farszu i zwijamy w roladki.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy gołąbki. Następnie podlewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowe i dusimy do miękkości.
- Śmietanę mieszamy z mąką, odrobiną wody, przecierem pomidorowym solą i pieprzem. Wlewamy do gołąbków i mieszamy, podgrzewając do zgęstnienia sosu.