Francuskie ciasteczka z marmoladą

Francuskie ciasteczka z marmoladą

Ciasto francuskie to uniwersalny produkt, który daje nam mnóstwo możliwości kulinarnych, pozwalając na tworzenie zarówno słodkich, jak i wytrawnych przekąsek. W tym wpisie mamy dla was przepis na francuskie ciasteczka z marmoladą, które doskonale sprawdzą się na każdą okazję. Dzięki swojej lekkości i chrupkości smakują rewelacyjnie i będą doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty.

Ciasteczka z ciasta francuskiego z marmoladą to genialnie połączenie prostoty i elegancji. Ich przygotowanie jest banalne i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego.

FRANCUSKIE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • marmolada różana
  • 1 większe jajko
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółeczka za pomocą szklanki.

  2. Połowę wyciętych kółek układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.

  3. Na każdy kawałek ciasta nakładamy odrobinę marmolady, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i przykrywamy pozostałymi kółkami ciasta. Wierzch ciasteczek ponownie smarujemy jajkiem.

  4. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy przez ok. 10 minut do zarumienienia.

  5. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Francuskie ciasteczka z marmoladą przepis
Przepis na francuskie ciasteczka z marmoladą

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 14

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiemnaście − 11 =