Francuskie ciasteczka z marmoladą
Ciasto francuskie to uniwersalny produkt, który daje nam mnóstwo możliwości kulinarnych, pozwalając na tworzenie zarówno słodkich, jak i wytrawnych przekąsek. W tym wpisie mamy dla was przepis na francuskie ciasteczka z marmoladą, które doskonale sprawdzą się na każdą okazję. Dzięki swojej lekkości i chrupkości smakują rewelacyjnie i będą doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty.
Ciasteczka z ciasta francuskiego z marmoladą to genialnie połączenie prostoty i elegancji. Ich przygotowanie jest banalne i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego.
FRANCUSKIE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ PRZEPIS
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- marmolada różana
- 1 większe jajko
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy kółeczka za pomocą szklanki.
- Połowę wyciętych kółek układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Na każdy kawałek ciasta nakładamy odrobinę marmolady, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i przykrywamy pozostałymi kółkami ciasta. Wierzch ciasteczek ponownie smarujemy jajkiem.
- Ciasteczka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy przez ok. 10 minut do zarumienienia.
- Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.