Drożdżowe bułeczki z serem
Drożdżowe bułeczki z serem to przekąska, której nikt się nie oprze. Taka pulchniutka drożdżówka skusi każdego łakomczucha i nie tylko. Ciasto jest bardzo delikatne i długo zachowuje swoją świeżość. Nadzienie serowe nadaje całej drożdżówce jeszcze lepszego smaku.
Zapraszam wszystkich miłośników drożdżówek na pyszne drożdżowe bułeczki z serem. To nasze ulubione bułeczki z dodatkiem twarogu, które są bardzo smaczne a dodatkowo łatwe w przygotowaniu. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!
PRZEPIS NA DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z SEREM
Składniki
CIASTO
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży świeżych
- 3/4 szklanki mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 100 g cukru
- 40 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
NADZIENIE
- 500 g sera białego
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki cukru
DODATKOWO
- jajko – do posmarowania
Sposób przygotowania
- Mleko powinno być lekko ciepłe. Do mleka dodać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Zamieszać dokładnie, odstawić na 10 minut.
- Na stolnicy umieścić mąkę następnie dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 1h by podwoiło objętość.
- Ser zamieszać z żółtkami, cukrem, cukrem wanilinowym tworząc nadzienie.
- Ciasto rozwałkować na długi i cienki prostokąt o grubości 0,5 centymetra.
- Wykrawać prostokąty, bliżej krótszego boku umieścić sporą łyżeczkę nadzienia. Złożyć jak pieroga, pozostawiając jednak kawałek wolnego ciasta z przodu. Wystające ciasto pokroić na paseczki, którymi należy opleść drożdżówkę.
- Gotowe drożdżówki posmarować jajkiem i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.
- Piec w temperaturze 180ºC przez 8 – 10 minut, grzanie góra-dół.