Donaty
Donaty, czyli pączki z dziurką to pomysł na słodką przekąskę, którą w prosty sposób przygotujesz w swoim domu. Różnią się one od klasycznych pączków kształtem oraz brakiem nadzienia w środku.
Donaty są lekkie, puszyste i długo zachowują świeżość. Udekorowane czekoladą oraz kolorową posypką zachwycą każdego wielbiciela słodkości. Zobacz, jak prosto można wyczarować pyszne pączki z dziurką!
DONATY PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 7 g drożdży instant
- 1 szklanka mleka
- 70 g masła
- 50 g cukru
- 1 opak. cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka soli
Polewa czekoladowa
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek mleka
Przygotowanie
1. Do ciepłego mleka (nie gorącego!) wsypujemy suche drożdże i dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy do połączenia i odstawiamy na 15 minut.
2. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pozostały cukier, cukier wanilinowy i wlewamy rozczyn. Kolejno wbijamy jajka i dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto przy pomocy robota lub ręcznie.
3. W międzyczasie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne.
4. Wybronione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
5. Po upływie czasu ciasto wałkujemy na grubość 1 centymetra. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółeczka za pomocą kubka lub szklanki, a w nich otwory za pomocą np. kieliszka.
6. Skrawki ciasta, które zostają nam po wycinaniu, ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy z nich kolejne kółeczka.
7. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty, trochę większe niż nasze oponki.
8. Oponki przekładamy na kawałki papieru do pieczenia i układamy je na blaszce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
9. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni.
10. Wrzucamy oponki razem z papierem na olej (papierem do dołu). Po chwili papier sam odejdzie z ciasta i możemy go wyjąć. Dzięki temu zabiegowi, oponki zachowają ładny kształt.
11. Oponki smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
12. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do niej łyżkę masła i kilka łyżek mleka. Dokładnie mieszamy do połączenia.
13. Donaty zanurzamy w ciepłej polewie czekoladowej i posypujemy kolorową posypką.