Domowy sernik z orzechami
Sernik z orzechami to bardzo smaczny domowy wypiek ze słodką polewą z dodatkiem orzechów. Sernik jest bardzo delikatny, lekki, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek orzechów i czekolady nadaje mu wspaniałego, słodkiego wykończenia.
Sernik to bardzo smaczne ciasto, które każdy uwielbia. Nie znam osoby, która nie lubi serników. Wypiek ten to idealny wybór na każdą okazję, a także słodki dodatek do popołudniowej kawy, która dzięki takiemu sernikowi z pewnością będzie jeszcze smaczniejsza.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszny sernik z orzechami. Na pewno zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA SERNIK Z ORZECHAMI
Składniki
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 kg zwykłego twarogu w kostce
- budyń śmietankowy/waniliowy
- 300 g cukru
- 4 łyżki cukru wanilinowego
- 15 jaj
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 60 g mąki pszennej
Polewa
- 150 g czekolady mlecznej
- 50 ml śmietanki 18%
- 2 garście orzechów
Wykonanie
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
- Twaróg z wiaderka, twaróg w kostce zmiksować, by nie było grudek.
- Cukier wanilinowy, cukier, żółtka, skrobie ziemniaczaną, mąkę dodać do sera i zmiksować.
- Białka połączyć z pozostałymi składnikami, wymieszać delikatnie szpatułką.
- Masę sernikową przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez godzinę w 180°, grzanie góra-dół. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiach.
- Czekoladę z śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozsmarowujemy ją na ostudzony sernik. Posypujemy posiekanymi orzechami.