Domowy sernik z orzechami

Sernik z orzechami to bardzo smaczny domowy wypiek ze słodką polewą z dodatkiem orzechów. Sernik jest bardzo delikatny, lekki, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek orzechów i czekolady nadaje mu wspaniałego, słodkiego wykończenia.

Sernik to bardzo smaczne ciasto, które każdy uwielbia. Nie znam osoby, która nie lubi serników. Wypiek ten to idealny wybór na każdą okazję, a także słodki dodatek do popołudniowej kawy, która dzięki takiemu sernikowi z pewnością będzie jeszcze smaczniejsza.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszny sernik z orzechami. Na pewno zachwyci Wasze podniebienia.

PRZEPIS NA SERNIK Z ORZECHAMI

Składniki

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 kg zwykłego twarogu w kostce
  •  budyń śmietankowy/waniliowy 
  • 300 g cukru
  • 4 łyżki cukru wanilinowego
  • 15 jaj
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 60 g mąki pszennej 

Polewa 

  • 150 g czekolady mlecznej 
  • 50 ml śmietanki 18%
  • 2 garście orzechów 

Wykonanie

  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
  • Twaróg z wiaderka, twaróg w kostce zmiksować, by nie było grudek. 
  • Cukier wanilinowy, cukier, żółtka, skrobie ziemniaczaną, mąkę dodać do sera i zmiksować.
  • Białka połączyć z pozostałymi składnikami, wymieszać delikatnie szpatułką. 
  • Masę sernikową przelać do formy wyłożonej  papierem do pieczenia. 
  • Piec przez godzinę w 180°, grzanie góra-dół. Po upieczeniu sernik pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiach.
  • Czekoladę z śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozsmarowujemy ją na ostudzony sernik. Posypujemy posiekanymi orzechami.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × 4 =