Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto ze śliwkami i kruszonką to przepyszny wypiek, który powinien się pojawić w każdym domu w sezonie na śliwki. Ciasto ze śliwkami jest wbrew pozorom bardzo łatwe w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Jeśli lubicie kruche ciasta z dodatkiem sezonowych owoców, ciasto ze śliwkami i kruszonką będzie idealnym wyborem.
Ciasto jest niesamowicie wilgotne, delikatne i owocowe. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, a także słodki poczęstunek, kiedy odwiedzą nas znajomi. Zapraszam na przepis!
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ – PRZEPIS
Składniki
KRUCHE CIASTO
- 320 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 5 żółtek
- 16 g cukru wanilinowego
- 60 g cukru pudru
- 220 g zimnego masła
- 1 łyżka proszku do pieczenia
BEZA
- 5 białek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru
- szczypta soli
DODATKOWO
- 12 śliwek
Wykonanie
- Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Całość zagniatamy na jednolite ciasto, dzielimy na dwie części. Jedną z nich zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno formy 20×30 cm, wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 12 minut.
- Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania szklistej piany. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników.
- Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na połówki, usuwamy pestki. Kawałki śliwek wykładamy na podpieczony spód. Na śliwki wykładamy pianę z białek.
- Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce i wykładamy na wierzch.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 40 minut, do zarumieniania. Ciasto studzimy w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.