Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Ciasto ze śliwkami i kruszonką to przepyszny wypiek, który powinien się pojawić w każdym domu w sezonie na śliwki. Ciasto ze śliwkami jest wbrew pozorom bardzo łatwe w przygotowaniu i zawsze wychodzi. Jeśli lubicie kruche ciasta z dodatkiem sezonowych owoców, ciasto ze śliwkami i kruszonką będzie idealnym wyborem. 

Ciasto jest niesamowicie wilgotne, delikatne i owocowe. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, a także słodki poczęstunek, kiedy odwiedzą nas znajomi. Zapraszam na przepis!

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ – PRZEPIS

Składniki

KRUCHE CIASTO

  • 320 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 5 żółtek
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 60 g cukru pudru
  • 220 g zimnego masła
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

BEZA

  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • 12 śliwek

Wykonanie

  • Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Całość zagniatamy na jednolite ciasto, dzielimy na dwie części. Jedną z nich zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno formy 20×30 cm, wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 12 minut.
  • Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając na wysokich obrotach, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania szklistej piany. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników.
  • Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy na połówki, usuwamy pestki. Kawałki śliwek wykładamy na podpieczony spód. Na śliwki wykładamy pianę z białek.
  • Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce i wykładamy na wierzch.
  • Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 40 minut, do zarumieniania. Ciasto studzimy w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Ciasto ze śliwkami i kruszonką przepis
Ciasto kruche ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 195

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

czternaście − trzy =