Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Bardzo proste i mega smaczne ciasto ze śliwkami i budyniową pianką. Smakuje naprawdę wspaniale, jest bardzo delikatne, lekko kwaskowate od śliwek i słodkie od budyniowej pianki. Całość smakuje naprawdę nieziemsko.
Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką to obowiązkowy wypiek w sezonie śliwkowym. Powinien znaleźć się w każdym domu, ponieważ naprawdę smakuje rewelacyjnie. Sprawdźcie sami, zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ
Składniki
KRUCHE CIASTO
- 2 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PIANKA BUDYNIOWA
- 4 białka
- 2 budynie śmietankowe
- 2/3 szklanki cukru
DODATKOWO
- 20 śliwek
- 4 łyżki kaszy manny
Wykonanie
- Do przesianej mąki dodajemy żółtka, miękkie masło, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy na ciasto, formujemy kulkę i wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania pozostałych składników.
- Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na mniejszej kawałki.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, ze szczyptą soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec wsypujemy proszek budyniowy i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.
- Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy 2/3 ciasta z lodówki i posypujemy je 2 łyżkami kaszy manny. Następnie układamy pokrojone śliwki i je również posypujemy kaszą manną.
- Na śliwkach delikatnie rozprowadzamy piankę budyniową. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce i wykładamy na pianę. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut, grzanie góra-dół.