Ciasto z drażami
Ciasto z drażami to bardzo efektowne i pyszne ciasto, które musicie wypróbować! Pokochają je szczególnie najmłodsi, ponieważ chyba każde dziecko uwielbia draże. Ja pamiętam je z czasów dzieciństwa, dlatego też pokusiłam się o przygotowanie ciasta z ich dodatkiem.
Przepis na ciasto z drażami jest bardzo prosty a samo ciasto niezwykle smaczne i warte przygotowania. Idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne imprezy, czy inne okazje w ciągu roku.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
CIASTO Z DRAŻAMI – PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek rozmiar L
- 160 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 50 g białej czekolady
- 60 g wiórek kokosowych
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
DODATKOWO
- 400 g draży śmietankowych
Wykonanie
- Białka jajek przekładamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksuje do uzyskania szklistej masy. Kiedy masa będzie już odpowiednio puszysta, zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesypujemy do masy jajecznej i mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Masę przekładamy do formy 20×30 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, grzanie góra-dół. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa blaty.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec dodajemy startą na tarce białą czekoladę oraz zmielone za pomocą blendera wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy.
- Upieczony biszkopt smarujemy sokiem z cytryny i wykładamy na niego połowę przygotowanej masy. Następnie wykładamy drugi blat biszkopta, na nim rozprowadzamy pozostałą masę. Wierzch ciasta dekorujemy drażami.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.