Ciasto wiśniowa królewna
Wiśniowa królewna to ciasto niezwykłe pod kilkoma względami. Pięknie wygląda, jest dość łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze obłędnie smakuje. Połączenie kakaowego biszkoptu z delikatną masą czekoladową i warstwą wiśni w galaretce to połączenie wręcz idealne. Ciasto wiśniowa królewna doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje takie jak święta, urodziny, czy spotkania rodzinnie. Gwarantujemy, że to ciasto zrobi wrażenie na najbardziej wymagających gościach, wszyscy będą się nad nim rozpływać z rozkoszy…
CIASTO WIŚNIOWA KRÓLEWNA PRZEPIS
Składniki
BISZKOPT
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki kakao
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
WARSTWA Z GALARETKĄ
- 600 ml kompotu z wiśni (kompot + woda)
- 360 g wiśni z kompotu (waga owoców po odsączeniu)
- 2 galaretki o smaku wiśniowym
MASA CZEKOLADOWA
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 100 g czekolady deserowej
- 2 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
- posypka czekoladowa
Przygotowanie
BISZKOPT:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie już szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka, jedno po drugim.
- Przesianą mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesypać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać szpatułką.
- Blaszkę (24 x 24 cm) wyścielić papierem do pieczenia i przelać masę. Ciasto wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, do tzw suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostudzeniu, biszkopt podzielić na dwa blaty.
WARSTWA Z GALARETKĄ:
- Wiśnie odcedzić z kompotu. Następnie do kompotu dolać wodę tak, by łącznie było 600 ml płynu. Wstawić na gaz i podgrzać. W gorącym kompocie rozpuścić galaretki o smaku wiśniowym. Całość odstawić do przestygnięcia.
- Do zimnego kompotu dodać wiśnie i odstawić do lekkiego stężenia.
- Tężejącą galaretkę z owocami przełożyć na jeden blat biszkopta i całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
MASA CZEKOLADOWA:
- Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu. Mieszankę odstawić do przestygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce, lub włożyć na ok. 30 minut do zamrażalnika.
- Dobrze schłodzoną śmietankę czekoladową ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę.
- Gotową masę podzielić na dwie części, jedną z nich wyłożyć na galaretkę z wiśniami. Całość przykryć drugim blatem biszkopta i wyłożyć pozostałą część masy. Wierzch ciasta posypać posypką czekoladową.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.