Ciasto szałowa krówka
Szałowa krówka to pyszne ciasto bez pieczenia, które przygotujecie w kilkanaście minut! Ciasto składa się z herbatników i krakersów, przełożonych masą śmietankową oraz krówkową. Wierzch ciasta zdobią prażone płatki migdałów. Przepis na ciasto szałowa krówka jest bardzo prosty i szybki, dlatego taki deser idealnie sprawdzi się, gdy wpadną niezapowiedziani goście.
CIASTO SZAŁOWA KRÓWKA PRZEPIS
Składniki
- duża paczka herbatników kakaowych
- duża paczka krakersów
- 500 g serka mascarpone
- 1000 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 puszka masy krówkowej
- ok. 50 g płatków migdałów
- 2 śmietan-fixy
Przygotowanie
1. Płatki migdałów prażę na suchej patelni i odstawiam do przestygnięcia.
2. Śmietankę kremówkę ubijam z serkiem mascarpone i cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan-fixem na puszystą masę.
3. Formę o wymiarach 24×36 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam herbatniki kakaowe. Na nich rozprowadzam część masy i całość przykrywam krakersami.
4. Na krakersach rozprowadzam połowę masy krówkowej (możemy ją lekko podgrzać, wtedy się lepiej rozsmarowuje) i układam kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wykładam pozostałą masę i układam herbatniki kakaowe.
5. Wierzch ciasta dekoruję pozostałą masą krówkową i posypuję prażonymi migdałami.