Ciasto śmietankowo-czekoladowe
Śmietankowo-czekoladowe ciasto, które oczaruje nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ciasto jest przepyszne, kremowe i bardzo proste w przygotowaniu. Dodatkowo nie wymaga pieczenia!
Ciasto śmietankowo-czekoladowe doskonale sprawdzi się do popołudniowej kawy czy herbaty, jak również na przyjazd gości czy przyjaciół. Oprócz wyjątkowego smaku ciasto również zjawiskowo prezentuje się na stole. Gwarantuję, że zachwyci każdego.
CIASTO ŚMIETANKOWO-CZEKOLADOWE PRZEPIS
Składniki
Spód
- 80 g masła
- 200 g kakaowych herbatników
Masa czekoladowa
- 200 g serka mascarpone
- 200 g nutelli
Masa śmietankowa
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 100 g czekolady deserowej
- 70 ml śmietanki kremówki
- garść orzeszków ziemnych
Przygotowanie
1. Herbatniki pokruszyć na piasek, dodać roztopione masło i wymieszać.
2. Dno tortownicy (średnica 18 cm) wyścielić papierem do pieczenia. Przełożyć pokruszone herbatniki i ugnieść tak, by ciasteczka zachodziły na brzegi tortownicy. Wstawić do lodówki i przygotować masę czekoladową.
3. Nutellę zmiksować z serkiem mascarpone. Gotową masę wyłożyć na spód. Odstawić do lodówki.
4. Schłodzoną śmietankę kremówkę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
5. Czekoladę połączyć ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia. Polać ciasto.
6. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.