Ciasto śmietankowa rozkosz
Śmietankowa rozkosz to wyjątkowe ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu przełożonego musem porzeczkowym i kremową masą śmietankową z dodatkiem białej czekolady. Wierzch ciasta zdobią prażone płatki migdałów. Całość pięknie wygląda i obłędnie smakuje.
Ciasto śmietankowa rozkosz sprawdzi się doskonale na święta, jak również na co dzień do popołudniowej kawy czy herbaty gdy najdzie nas ochota na słodkie. Przepis na śmietankową rozkosz nie jest skomplikowany, a składniki nie są wyszukane. Mimo to, ciasto smakuje rewelacyjnie i z pewnością zachwyci każde podniebienie.
CIASTO ŚMIETANKOWA ROZKOSZ PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 150 g cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mus porzeczkowy
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- 1 galaretka jagodowa
- 1 łyżeczka żelatyny
- 125 ml gorącej wody
Krem śmietankowy
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 śmietan-fix
Dodatkowo
- 50 g prażonych płatków migdałów
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier.
- Gdy masa będzie już szklista, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać po jednym żółtku.
- Kolejno do masy jajecznej dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać szpatułką do połączenia składników.
- Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół.
- Upieczony biszkopt odstawić do przestygnięcia, a następnie podzielić na 2 blaty.
Mus porzeczkowy
- Dżem porzeczkowy zblendować na gładką masę.
- Do gorącej wody wsypać galaretkę oraz żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do przestygnięcia. Następnie wlać do zblendowanego dżemu, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka minut, by całość zaczęła lekko tężeć.
- Tężejący mus wyłożyć na jeden blat biszkopta.
Krem śmietankowy
- Do wysokiego naczynia przełożyć schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder. Całość zmiksować na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać startą na tarce czekoladę oraz śmietan-fix. Ponownie krótko zmiksować do połączenia.
- Połowę masy wyłożyć na na mus porzeczkowy i przełożyć drugim blatem ciasta. Ciasto posmarować pozostałą częścią masy.
- Wierzch ciasta posypać prażonymi płatkami migdałów.
- Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.