Ciasto Rozchodniaczek
Ciasto Rozchodniaczek, bo tak zostało nazwane przez moją rodzinkę, to bardzo smaczny deser, który nie wymaga pieczenia. Można je przygotować w bardzo łatwy sposób, z prostych składników.
Ciasto jest bardzo delikatne, idealnie słodkie, wręcz rozpływa się w ustach. Nazwa ciasta wywodzi się z tego, że ciasto w ekspresowym tempie rozchodzi się z talerza. Wszystko ze względu na to, że tak świetnie smakuje. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO ROZCHODNIACZEK
Składniki
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 puszki masy krówkowej
- 3/4 szklanki mleka
- 14 biszkoptów
- 24 herbatniki kakaowe
- 12 herbatników maślanych
- kakao
Wykonanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy za pomocą miksera na wysokich obrotach. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier puder. Pod koniec ubijania, zmniejszając obroty miksera, dodajemy stopniowo serek mascarpone.
- Formę do pieczenia (24x24cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy herbatnikami maślanymi. Ilość herbatników zależy od wielkości herbatników, u mnie poszło ich 12 sztuk.
- Na herbatniki wykładamy 1/2 przygotowanej masy śmietanowej, a na niej układamy herbatniki kakaowe.
- Na herbatnikach kakaowych rozprowadzamy masę krówkową, a na niej układamy drugą warstwę herbatników kakaowych.
- Na herbatnikach kakaowych rozprowadzamy pozostałą masę śmietanową.
- Do miseczki przelewamy mleko. Następnie namaczamy w nim biszkopty, kolejno wykładając je na ciasto.
- Wierzch ciasta dekorujemy kakaem.
- Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała a herbatniki zmiękły.