Ciasto piernikowe z pianką
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto piernikowe z puszystą pianką i aksamitną polewą czekoladową. Ciasto zachwyca wyglądem i smakiem. To doskonała propozycja na święta Bożego Narodzenia. Świetnie sprawdzi się też na co dzień, czy jako niedzielny deser do kawy.
Ciasto piernikowe nie jest trudne w przygotowaniu ani czasochłonne. w smaku jest delikatne i subtelne. Z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi słodkości. Koniecznie musicie wypróbować przepis!
CIASTO PIERNIKOWE Z PIANKĄ PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 270 g mąki pszennej
- 120 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 200 g kwaśniej śmietany 18%
- 200 g płynnego miodu
- 100 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
Pianka
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa + 250 ml wrzątku
Polewa czekoladowa
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka żelatyny
- 20 g kakao
- 20 g masła
- 20 g cukru
Dodatkowo
- słoiczek dżemu porzeczkowego
Przygotowanie
Ciasto
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Kolejno cienkim strumieniem wlać miód, a na koniec dodać śmietanę.
- Mąkę przesiać z kakao, dodać sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Całość wsypać do masy i wymieszać do połączenia.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy o wymiarach 20×20 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę w 165 st. C. Funkcja grzania góra-dół.
Pianka
- Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Odstawić do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cienkim strumykiem wlać przestygniętą galaretkę. Masa będzie dość rzadka, dlatego należy wstawić ją na chwile do lodówki, by nieco zgęstniała.
- Przestygnięty piernik posmarować dżemem porzeczkowym i wyłożyć piankę. Całość wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Polewa czekoladowa
- Śmietankę kremówkę, kakao, masło oraz cukier przełożyć do rondelka i całość podgrzewać do połączenia składników.
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wlać do reszty składników i wymieszać.
- Gdy polewa będzie już jednolita odstawić ją na kilka minut do przestudzenia, a następnie polać nią ciasto.
- Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.