Ciasto orzechowe
Ciasto orzechowe to połączenie kruchych blatów z masą budyniową oraz dżemem z czarnej porzeczki. Dodatek stanowią orzechy z lekkim karmelem, które podkreślają cudowny smak tego wypieku.
Takie ciasto orzechowe to idealny wypiek na święta, nie wyobrażam sobie świąt bez orzechowca na stole. U nas co roku obowiązkowo! Możemy go również przygotować na inne nadarzające się okazje w ciągu roku. Ważne by upiec go kilka dni wcześniej, wówczas blaty odpowiednio zmiękną i ciasto jest o wiele smaczniejsze.
CIASTO ORZECHOWE – PRZEPIS
Składniki
CIASTO KRUCHE
- 350 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 100 go masła
- 2 jajka L
- 2 łyżki miodu
- 1 czubata łyżeczka sody
WARSTWA ORZECHOWA
- 50 g masła
- 2 łyżki miodu
- 160 g orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru
KREM BUDYNIOWY
- 200 g masła
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
DODATKOWO
- 1/2 słoika dżemu porzeczkowego
Przygotowanie
- Mąkę przesypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie. Umieszczamy w nim przesiane masło, jajka, miód, cukier oraz sodę. Zagniatamy ciasto, formujemy kulkę, zawijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
- Po czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Obie z nich kolejno rozwałkowujemy i umieszczamy w 2 osobnych formach 24×24 cm. Jedną z nich wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut, grzanie góra-dół.
- Do garnka przekładamy masło, cukier oraz miód, podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Kolejno dodajemy orzechy i mieszamy, do momentu aż orzechy fajnie się oblepią. Następnie otrzymaną mieszankę wykładamy na nieupieczone ciasto i rozprowadzamy po całej jego powierzchni. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.
- 2 szklanki mleka przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i umieszczamy na gazie. Doprowadzamy do zagotowania.
- W osobnej szklance mleka rozpuszczamy dwa budynie śmietankowe, dokładnie mieszamy. Do gotującego się mleka, wlewamy mieszankę i energicznie mieszamy do uzyskania gęstego kremu. Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy przestygnięty budyń. Ciągle miksujemy do uzyskania jednolitego kremu.
- Na kruchy blat wykładamy połowę słoika dżemu porzeczkowego, Następnie rozprowadzamy przygotowaną masę a, na niej umieszczamy blat orzechowy. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Najlepiej będzie smakować na 2-3 dzień, kiedy blaty odpowiednio zmiękną.