Ciasto murzynek
Murzynek to pyszne i mocno czekoladowe ciasto, które przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom słodkości! Jest super proste w wykonaniu, a do tego smakuje wspaniale.
Murzynek z tego przepisu jest puszysty, wilgotny i delikatny. Wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy lub herbaty, jak również na różne uroczystości. Z pewnością zasmakuje wszystkim gościom i domownikom.
Ciasto murzynek pięknie pachnie i doskonale wygląda. Dobrze się go kroi i ma przyjemny kakaowy smak. Przepis na ciasto murzynek spodoba się szczególnie tym, którzy lubią proste i subtelne w smaku wypieki.
PRZEPIS NA CIASTO MURZYNEK
Składniki
Na tortownicę o średnicy 20 cm
Ciasto:
- mąka – 150 g
- jajka – 2 sztuki
- masło – 80 g
- cukier – 100 g
- gorzka czekolada – 100 g
- mleko – 125 ml
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Polewa:
- czekolada mleczna – 100 g
- masło – 30 g
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie
1. W rondelku umieszczamy masło. Dodajemy kostki czekolady i podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż otrzymamy jednolitą masę.
2. Garneczek ściągamy z ognia, dodajemy mleko i mieszamy do połączenia składników.
3. Jajka ubijamy z dodatkiem cukru.
4. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.
5. Do mąki dodajemy ubite jajka i masę czekoladową. Całość mieszamy przy użyciu miksera lub rózgi.
6. Przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 40 minut do suchego patyczka.
7. Przygotowujemy polewę: do garnuszka wkładamy połamaną czekoladę oraz masło. Ciągle mieszając podgrzewamy do momentu, aż składniki się połączą. Gotową polewą polewamy ciasto. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.