Ciasto marchewkowe z kajmakiem
Ciasto marchewkowe z kajmakiem to wypiek, którego nie da się nie pokochać. Ciasto jest wilgotne i bardzo aromatyczne. Świetnie sprawdzi się na specjalne okazje, lub na niedzielne popołudnie z rodziną lub bliskimi.
Przepis na ciasto marchewkowe jest bardzo prosty, a samo ciasto robi się szybko i przyjemnie. Wypiek ten uda się nawet osobom, które nie mają większego doświadczenia w pieczeniu. Jeśli macie w domu zalegające marchewki i zastanawiacie się co z nimi zrobić, to polecam przygotować to pyszne ciasto marchewkowe z kajmakiem.
CIASTO MARCHEWKOWE Z KAJMAKIEM – PRZEPIS
Składniki
Ciasto:
- marchew – 300 g
- mąka pszenna – 250 g
- jajka – 4 sztuki
- jabłka – 2 sztuki
- olej – 180 ml
- cukier – 200 g
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- cynamon – 2 łyżeczki
- imbir – 1/2 łyżeczki
- sól – 1/2 łyżeczki
Krem:
- serek philadelphia – 250 g
- masło lub margaryna – 100 g
- cukier puder – 150 g
Dodatkowo:
- kajmak kakaowy – 1/2 puszki
Przygotowanie
1. Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. Następnie dodać cynamon i imbir. Składniki wymieszać drewnianą łyżką.
2. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
4. Do miski przełożyć startą marchewkę, dodać jajka, cukier, olej i jabłka. Delikatnie wymieszać, a następnie wsypać do nich suche składniki. Wszystko razem jeszcze raz wymieszać.
5. Ciasto wylać na blaszkę 24×36 wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez 35 minut, grzanie góra dół.
6. Upieczone ciasto odstawić do przestygnięcia. Następnie przekroić na pół tak, aby otrzymać 2 kawałki o wymiarach 18×24 cm.
7. Jeden z kawałków przeciąć w poziome na 2 cieńsze placki.
8. Krem: serek philadelphia utrzeć mikserem. Następnie stopniowo dodawać miękkie masło. Kolejno dodać cukier puder i ubijać do momentu uzyskania gładkiego i puszystego kremu.
9 Cieńszy placek posmarować kajmakiem kakaowym i przykryć go drugim. Następnie wyłożyć połowę przygotowanego kremu i przykryć grubszym plackiem. Na wierzch wyłożyć pozostałą część masy.
10. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki, by masa lekko stężała.
Przepis jest świetny 🤗
Robiłam pierwszy raz i wyszło rewelacyjne ale następnym razem użyje jeszcze mniej cukru.
Dziękuję za świetny przepis i inspirację 😘