Ciasto Landrynka

Ciasto landrynka to niezwykle proste i bardzo smaczne ciasto, które nie wymaga pieczenia. Do jego przygotowania potrzebujemy kilku prostych składników, które można zakupić w każdym sklepie. Połączenie biszkoptowego spodu z puszystą masą na bazie sera twarogowego z wiaderka, śmietanki kremówki i galaretki to prawdziwy raj dla podniebienia.

Ciasto landrynka idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek cudownie prezentuje się na stole. Kto ma ochotę skosztować tego cuda? Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO LANDRYNKA

Składniki

Blaszka 24×35 cm

MASA

  • 1 kg sera twarogowego
  • 2 galaretki malinowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 500 ml wody
  • 500 ml śmietany kremówki

GALARETKA

  • 2 galaretki malinowe
  • 800 ml wody

DODATKOWO 

  • ok. 300 g biszkoptów 

Wykonanie

  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć na niej warstwę biszkoptów. 
  • Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Całość odstawić do przestygnięcia. 
  • Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Ciągle ubijając stopniowo dodawać twaróg. Na samym końcu wlać schłodzoną, ale nadal płynną galaretkę. 
  • Połowę przygotowanej masy rozprowadzić na biszkoptach. Na masę ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, a na nią rozprowadzić pozostałą masę. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Pozostałe dwie galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku, odstawić do lekkiego stężenia. Lekko tężejącą galaretkę rozprowadzić na masie. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć − 4 =