Ciasto krówkowe na herbatnikach

Szukacie przepisu na deser, który jest jednocześnie szybki w przygotowaniu i rozpływa się w ustach? To ciasto krówkowe na herbatnikach będzie strzałem w dziesiątkę. Szybkie, smaczne, bez pieczenia, a do tego proste do zrobienia. Warstwy herbatników przeplatają przełożone masą krówkową i lekką, puszystą masą śmietanową. Wystarczy kilka chwil, przygotować to pyszne ciasto bez pieczenia.
Ciasto krówkowe na herbatnikach sprawdzi się zarówno na rodzinnych spotkaniach, świętach, jak i innych okazjach. Jeżeli lubicie słodkości, które nie wymagają godzin spędzonych w kuchni, ciasto krówkowe na herbatnikach będzie idealnym wyborem. Prostota i smak, które zawsze robią wrażenie!
PRZEPIS NA CIASTO KRÓWKOWE NA HERBATNIKACH
Składniki
- 1 puszka masy krówkowej
- 32 herbatniki maślane
- 16 krakersów
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- szklanka orzechów włoskich
Wykonanie
- Schłodzoną śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera. Dodać serek mascarpone oraz wymieszamy z cukrem pudrem śmietan-fix. Całość razem ubić przez kilka minut, do uzyskania puszystej masy.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć folią spożywczą a spodzie ułożyć warstwę herbatników.
- Na herbatniki wyłożyć połowę masy krówkowej i przykryć drugą warstwą herbatników.
- Na herbatniki wyłożyć przygotowaną masę śmietankową, a na niej krakersy.
- Na krakersy wyłożyć pozostałą masę krówkową, a wierzch ciasta udekorować orzechami.
- Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.






