Ciasto kamikaze
Ciasto kamikaze to bardzo nietuzinkowy i ciekawy wypiek. W swoim składzie zawiera piwo izzy kamikaze, które nadaje masie ciekawego smaku i koloru. To ciasto z pewnością zachwyci każdego swoim wyglądem i smakiem.
Przepis na ciasto izzy kamikaze jest bardzo prosty. Ciasto robi się naprawdę szybko. Jeśli lubicie nowe przepisy i macie ochotę zaskoczyć swoich gości czymś innym niż zwykle, ciasto kamikaze będzie idealnym wyborem. Zapraszam na przepis!
Składniki
Masa śmietanowa
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 800 ml śmietanki 30%-36%
- 2 galaretki pomarańczowe
Masa piwna
- 1300 ml piwa niebieskiego izzy kamikaze
- 4 budynie waniliowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
Biszkopt
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść orzechów włoskich
- łyżka przyprawy do piernika
- łyżka kakao
Polewa
- 100g czekolady mlecznej
- 50ml mleka
Dodatkowo
- 2 opakowania biszkopcików paryskich
- 150g marmolady
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić je na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier, ubijać. Dodać żółtka, ubijać na mniejszych obrotach. Orzechy pokroić. Dodać je do ubitej masy razem z kakaem, mąką, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia. Całość przelać do blachy 30×41, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 25 minut.
Masa piwna
- 3/4 piwa zagotować. W pozostałym płynie umieścić cukier, proszek budyniowy, wymieszać. Wlać do gotującego się piwa, wymieszać. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Ostygniętą masę rozsmarować na biszkopcie. Na masie umieścić marmoladę różaną.
Masa śmietanowa
- Galaretki pomarańczową rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Śmietankę 30% ubić razem z cukrem. Przestygniętą galaretkę wlać do śmietanki, wymieszać. Masę odstawić do na kilka minut by zaczęła tężeć, a następnie wyłożyć na ciasto. Całość udekorować biszkoptami paryskimi.
Polewa
- Czekoladę rozpuścić z 50 ml mleka, udekorować ciasto.