Ciasto kamikaze

Ciasto kamikaze

Ciasto kamikaze to bardzo nietuzinkowy i ciekawy wypiek. W swoim składzie zawiera piwo izzy kamikaze, które nadaje masie ciekawego smaku i koloru. To ciasto z pewnością zachwyci każdego swoim wyglądem i smakiem.

Przepis na ciasto izzy kamikaze jest bardzo prosty. Ciasto robi się naprawdę szybko. Jeśli lubicie nowe przepisy i macie ochotę zaskoczyć swoich gości czymś innym niż zwykle, ciasto kamikaze będzie idealnym wyborem. Zapraszam na przepis!

Składniki

Masa śmietanowa

  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 800 ml śmietanki 30%-36%
  • 2 galaretki pomarańczowe

Masa piwna

  • 1300 ml piwa niebieskiego izzy kamikaze
  • 4 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru

Biszkopt

  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka przyprawy do piernika
  • łyżka kakao

Polewa

  • 100g czekolady mlecznej
  • 50ml mleka

Dodatkowo

  • 2 opakowania biszkopcików paryskich
  • 150g marmolady

Przygotowanie

Biszkopt

  • Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić je na sztywną pianę. Dodawać powoli cukier, ubijać. Dodać żółtka, ubijać na mniejszych obrotach. Orzechy pokroić. Dodać je do ubitej masy razem z kakaem, mąką, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia. Całość przelać do blachy 30×41, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 25 minut.

Masa piwna

  • 3/4 piwa zagotować. W pozostałym płynie umieścić cukier, proszek budyniowy, wymieszać. Wlać do gotującego się piwa, wymieszać. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Ostygniętą masę rozsmarować na biszkopcie. Na masie umieścić marmoladę różaną.

Masa śmietanowa

  • Galaretki pomarańczową rozpuścić w 500 ml wrzącej wody. Śmietankę 30% ubić razem z cukrem. Przestygniętą galaretkę wlać do śmietanki, wymieszać. Masę odstawić do na kilka minut by zaczęła tężeć, a następnie wyłożyć na ciasto. Całość udekorować biszkoptami paryskimi.

Polewa

  • Czekoladę rozpuścić z 50 ml mleka, udekorować ciasto.
Ciasto kamikaze
Ciasto kamikaze

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden × jeden =