Ciasto francuskie ze szpinakiem
Ciasto francuskie to produkt, który warto mieć w swojej lodowce. Można z niego przygotować wiele ciekawych dań i przekąsek. Najbardziej popularne w ostatnim czasie stały się przekąski z ciasta francuskiego, które pojawiają się na wielu domowych imprezach. Nic dziwnego, są one bardzo smaczne i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu.
Ciasto francuskie ze szpinakiem to jedna z tych przekąsek, którą można przygotować w mgnieniu oka. Idealnie sprawdzi się na kolację, czy domową imprezę.
Jak przygotować ciasto francuskie ze szpinakiem? Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA CIASTO FRANCUSKIE ZE SZPINAKIEM
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 łyżeczka masła
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- chilli
- jajko
Wykonanie
- Na patelni roztapiamy masło, następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno wsypujemy szpinak, podlewamy odrobiną wody i dusimy do momentu, aż szpinak się rozmrozi, a woda odparuje.
- Szpinak doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chilli.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, a następnie kroimy na równe prostokąty.
- Na każdy kawałek nakładamy po łyżce szpinaku. Ciasto składamy na pół i zlepiamy brzegi. Każdy kawałek nacinamy w czterech miejscach. Gotową przekąskę wykładamy na blaszkę.
- Następnie wszystkie paszteciki smakujemy roztrzepanym jajkiem.
- Blaszkę z pasztecikami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut.