Ciasto do kawki
Delikatne, lekkie i puszyste ciasto do kawki, które smakuje obłędnie! Jego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut, dlatego jestem pewna, że i Wy je pokochacie. Nie tylko za cudowny smak, ale także za prostotę i szybkość wykonania.
Nie bez powodu ciasto do kawki nazywa się właśnie „ciasto do kawki”, ponieważ jeśli przygotujemy je wieczorem, rano możemy delektować się jego cudownym smakiem, popijając ulubioną kawę.
Przepis na ciasto do kawki
Składniki
- 600 g twarogu sernikowego
- 2 galaretki cytrynowe
- 400 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 500 ml wrzącej wody
- ok. 50 herbatników
- kakao
Przygotowanie
- Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
- Schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Kolejno, ciągle ubijając, dodajemy stopniowo ser z wiaderka.
- Następnie powoli, małym strumieniem wlewamy schłodzoną galaretkę.
- Blaszkę 24×24 wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej warstwę herbatników.
- Na herbatniki wykładamy 1/2 powstałej masy, a na nią koleją warstwę herbatników.
- Na herbatniki wykładamy pozostałą masę a na nią ostatnią warstwę herbatników. Całość posypujemy kakaem.
- Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.