Ciasto czekoladowo-kokosowe

Ciasto czekoladowo-kokosowe

Szukasz pomysłu na proste i efektowne ciasto, które zachwyci zarówno domowników, jak i gości? Ciasto czekoladowo-kokosowe będzie idealnym wyborem. Połączenie czekoladowego biszkoptu z delikatnym kremem kokosowym to duet, któremu nikt się nie oprze.

Jak przygotować ciasto czekoladowo-kokosowe

Przepis na ciasto czekoladowo-kokosowe jest dość prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami i gwarantuję, że ciasto uda się każdemu. Składniki nie są wyszukane i znajdziecie je w każdym sklepie spożywczym.

Na jaką okazję sprawdzi się ciasto czekoladowo-kokosowe? Na każdą! Od urodzin i rocznic po spotkania rodzinne i przyjęcia okolicznościowe. Polecamy również nasz wcześniejszy przepis na ciasto kokosanka, które szczególnie przypadnie do gustu kawoszom, ponieważ znajdziemy w nim dodatek kawy.

CIASTO CZEKOLADOWO-KOKOSOWE PRZEPIS

Składniki

Biszkopt czekoladowy

  • 40 g kakao
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa kokosowa

  • 250 g wiórków kokosowych
  • 1 kostka masła
  • 800 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego (16 g)

Polewa

  • 100 g czekolady deserowej
  • kilka łyżek śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania

Przygotowanie

Biszkopt

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Pod koniec dodajemy olej.

  2. Mąkę przesiewamy z kakao, dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy do masy jajecznej i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.

  3. Masę przekładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. 

  4. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, funkcja grzania góra-dół.


    Masa kokosowa

  5. 600 ml mleka przelewamy do rondelka i wstawiamy na gaz. Dodajemy wiórki kokosowe, cukier i cukier wanilinowy. Cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i mieszamy do połączenia składników.

  6. W pozostałym mleku (200 ml) rozpuszczamy budyń i mąkę ziemniaczaną. Przelewamy do gotującej się masy koksowej i energicznie mieszamy do zgęstnienia.

  7. Jeszcze ciepłą masę wykładamy na biszkopt i całość odstawiamy na bok do ostygnięcia.


    Polewa czekoladowa

  8. Do rondelka wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę i dodajemy kilka łyżek śmietanki. Podgrzewamy do rozpuszczenia. Polewą polewamy ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto czekoladowo-kokosowe przepis
Przepis na ciasto czekoladowo-kokosowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 690

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jeden × cztery =