Ciasto czekoladowo-kokosowe

Szukasz pomysłu na proste i efektowne ciasto, które zachwyci zarówno domowników, jak i gości? Ciasto czekoladowo-kokosowe będzie idealnym wyborem. Połączenie czekoladowego biszkoptu z delikatnym kremem kokosowym to duet, któremu nikt się nie oprze.
Jak przygotować ciasto czekoladowo-kokosowe
Przepis na ciasto czekoladowo-kokosowe jest dość prosty i nie wymaga skomplikowanych czynności. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami i gwarantuję, że ciasto uda się każdemu. Składniki nie są wyszukane i znajdziecie je w każdym sklepie spożywczym.
Na jaką okazję sprawdzi się ciasto czekoladowo-kokosowe? Na każdą! Od urodzin i rocznic po spotkania rodzinne i przyjęcia okolicznościowe. Polecamy również nasz wcześniejszy przepis na ciasto kokosanka, które szczególnie przypadnie do gustu kawoszom, ponieważ znajdziemy w nim dodatek kawy.
CIASTO CZEKOLADOWO-KOKOSOWE PRZEPIS
Składniki
Biszkopt czekoladowy
- 40 g kakao
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 100 ml oleju roślinnego
- 160 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa kokosowa
- 250 g wiórków kokosowych
- 1 kostka masła
- 800 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 1 paczka cukru waniliowego (16 g)
Polewa
- 100 g czekolady deserowej
- kilka łyżek śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania
Przygotowanie
Biszkopt
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę z dodatkiem soli. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy masa będzie już sztywna, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Pod koniec dodajemy olej.
- Mąkę przesiewamy z kakao, dodajemy mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy do masy jajecznej i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.
- Masę przekładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm.
- Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, funkcja grzania góra-dół.
Masa kokosowa - 600 ml mleka przelewamy do rondelka i wstawiamy na gaz. Dodajemy wiórki kokosowe, cukier i cukier wanilinowy. Cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i mieszamy do połączenia składników.
- W pozostałym mleku (200 ml) rozpuszczamy budyń i mąkę ziemniaczaną. Przelewamy do gotującej się masy koksowej i energicznie mieszamy do zgęstnienia.
- Jeszcze ciepłą masę wykładamy na biszkopt i całość odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Polewa czekoladowa - Do rondelka wrzucamy połamaną na małe kawałki czekoladę i dodajemy kilka łyżek śmietanki. Podgrzewamy do rozpuszczenia. Polewą polewamy ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.

