Ciasto czekoladowe z lukrem
Ekspresowe i przepyszne ciasto czekoladowe z lukrem to wypiek, który doskonale sprawdzi się na wiele okazji. Można go upiec na święta, ważne uroczystości czy po prostu, kiedy najdzie nas ochota na słodkie. Przepis na ciasto czekoladowe z lukrem jest bardzo łatwy i szybki. Każdy bez wyjątku poradzi sobie z jego przygotowaniem.
CIASTO CZEKOLADOWE Z LUKREM PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 160 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 125 ml oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
Lukier
- 10 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie
1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać.
2. Następnie dodać jajka, olej, wodę gazowaną, dżem z czarnej porzeczki, cukier i ponownie wymieszać do połączenia składników.
3. Keksówkę wyścielić papierem do pieczenia, przełożyć przygotowaną masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia.
4. Lukier: Przesiany cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem udekorować ciasto.