Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniami
Pyszne ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniami. Bardzo lekkie, delikatne, wręcz rozpływa się w ustach. Idealne na rodzinne spotkania, domowe imprezy czy święta.
Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniami to połączenie kakaowego biszkopta z delikatną masą na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone, wzbogaconą o brzoskwinie i kawałki czekolady. Całość smakuje naprawdę świetnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWA FANTAZJA Z BRZOSKWINIAMI
BISZKOPT KAKAOWY
- 5 jajek rozmiar L (temperatura pokojowa)
- 160 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
MASA ŚMIETANKOWA
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 100 g czekolady mlecznej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
DODATKOWO
- posypka czekoladowa do dekoracji
Wykonanie
- Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do uzyskania szklistej masy. W kolejnym kroku stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Gotową masę przekładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, do suchego patyczka.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. 1/4 masy odkładamy na bok.
- Brzoskwinie kroimy w kosteczkę i odsączamy z soku za pomocą ręcznika papierowego. Czekoladę kroimy w kosteczkę. Oba składniki dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.
- Biszkopta dzielimy na dwa blaty. Na jeden z nich wykładamy masę z brzoskwiniami i czekoladą, przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wykładamy odłożoną wcześniej masę. Ciasto dekorujemy posypką czekoladową.