Ciasto borówkowa chmurka
Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto borówkowa chmurka bez pieczenia. Przekładane herbatnikami, masą krówkową, dżemem porzeczkowymi i pysznym kremem śmietankowym o bardzo lekkiej konsystencji.
Ciasto borówkowa chmurka jest bardzo smaczne a dodatkowo łatwe przygotowaniu, gdyż nie wymaga pieczenia. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy czy spotkania w gronie znajomych.
PRZEPIS NA CIASTO BORÓWKOWA CHMURKA
Składniki
- 600 ml śmietany kremówki 30%
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
- 1/2 masy kajmakowej
- 1/2 dżemu porzeczkowego
- 300 g borówek
Przygotowanie
- Formę 24×24 wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy warstwę herbatników.
- Herbatniki smarujemy masą kajmakową, następnie układamy kolejną warstwę herbatników, które z kolei smarujemy dżemem porzeczkowym.
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia.
- Jogurt naturalny miksujemy z dodatkiem cukru pudru, śmietanę kremówkę ubijamy na puch. Ubitą śmietanę łączymy z jogurtem, następnie powoli miksując, wlewamy żelatynę.
- Gotową masę wykładamy na herbatniki posmarowane dżemem. Na wierzchu masy układamy borówki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.