Ciasto biszkoptowe przekładane
Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto na kakaowym biszkopcie, przełożone masą śmietankową z dodatkiem galaretki truskawkowej oraz agrestowej. Bardzo lekkie i smaczne ciasto, które doskonale sprawdzi się na wyjątkowe okazje lub po prostu będzie pysznym dodatkiem do ulubionej kawy czy herbaty. W przygotowaniu ciasto jest proste i dość szybkie. Jeśli szukacie pomysłu na dobre ciasto, które nie wymaga zbyt wiele pracy, a wygląda bardzo efektownie i jest pyszne, to ten przepis sprawdzi się idealnie.
CIASTO BISZKOPTOWE PRZEKŁADANE PRZEPIS
Składniki
Biszkopt
- 120 g mąki pszennej
- 5 jajek (temp. pokojowa)
- 180 g drobnego cukru
- 40 g kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka truskawkowa
- 240 ml gorącej wody
Dodatkowo
- kakao do posypania
Przygotowanie
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie cały czas ubijając, stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie już szklista, zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka, jedno po drugim.
- Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wsypać do masy jajecznej i całość wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez 20 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostudzeniu biszkopt podzielić na dwa blaty.
Masa:
- Do dwóch osobnych szklanek wlać po 120 ml gorącej wody. W jednej rozpuścić galaretkę agrestową, a w drugiej truskawkową. Pozostawić do przestygnięcia.
- Śmietankę kremówkę oraz serek mascarpone umieścić w misce i ubić na puszystą masę. Podzielić na dwie części.
- Do jednej dodać przestygniętą galaretkę truskawkową i delikatnie zmiksować do połączenia.
- Do drugiej części masy dodać galaretkę agrestową, również zmiksować.
- Na pierwszy blat ciasta wyłożyć masę z galaretką truskawkową i przykryć drugim blatem biszkopta. Następnie wyłożyć masę z galaretką agrestową, a wierzch posypać kakaem.
- Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.