Wytrawne ciastka ze szpinakiem i fetą
Gotowe ciasto francuskie to cudowny produkt, który można wykorzystać do przygotowania wielu smakołyków zarówno słodkich jak i słonych. Dzisiaj mamy dla was pomysł na prostą i smaczną przekąskę na słono czyli ciastka ze szpinakiem i fetą.
Chrupiące ciastka ze szpinakiem i fetą to idealna propozycja na lunch, ciepłą kolację, pożywną przekąskę w ciągu dnia, lub jako zaimprowizowany na szybko poczęstunek dla niespodziewanych gości. Farsz jest bardzo pyszny i wyrazisty w smaku. Jeśli lubicie szpinak tak, jak my, to te ciastka ze szpinakiem i fetą z pewnością przypadną wam do gustu.
PRZEPIS NA CIASTKA ZE SZPINAKIEM I FETĄ
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g mrożonego szpinaku
- 100 g sera feta
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili
- pieprz
Przygotowanie
1. Na odrobinie oliwy podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Dodać szpinak i dusić do momentu odparowania wody.
2. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz szczyptę chilli.
3. Ser feta pokroić w drobną kostkę. Wyłączyć duszący się szpinak i dodać do niego ser. Całość wymieszać do momentu uzyskania jednolitego farszu.
4. Z ciasta powycinać prostokąty i wyłożyć farsz.
5. Ciastka przełożyć na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.