Ciasteczka pieguski z czekoladą
Ciasteczka pieguski, czyli kruche i maślane ciastka z dodatkiem czekolady. Idealna słodka przekąska do pracy, szkoły lub na wieczorny seans filmowy.
Ciasteczka pieguski są błyskawiczne do przygotowania, ze składników, które większość z nas zawsze ma pod ręką, a co najważniejsze są przepyszne! Zamiast czekolady można również dodać orzechy, rodzynki, lub inne dodatki. Przepis jest bardzo uniwersalny i ze wszystkim ciasteczka będą wyśmienite. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto!
CIASTECZKA PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ PRZEPIS
Składniki
- 170 g mąki pszennej
- 100 g masła (temp. pokojowa)
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Do miski wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wbić jajko i dodać miękkie masło, cukier oraz sól. Całość zagnieść na jednolite ciasto.
2. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia czekolady z ciastem.
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dłońmi odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczyć i ułożyć na blaszce.
4. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec przez 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze 10 minut.