Ciasteczka pieguski z czekoladą

Ciasteczka pieguski z czekoladą

Ciasteczka pieguski, czyli kruche i maślane ciastka z dodatkiem czekolady. Idealna słodka przekąska do pracy, szkoły lub na wieczorny seans filmowy.

Ciasteczka pieguski są błyskawiczne do przygotowania, ze składników, które większość z nas zawsze ma pod ręką, a co najważniejsze są przepyszne! Zamiast czekolady można również dodać orzechy, rodzynki, lub inne dodatki. Przepis jest bardzo uniwersalny i ze wszystkim ciasteczka będą wyśmienite. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto!

CIASTECZKA PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ PRZEPIS

Składniki

  • 170 g mąki pszennej
  • 100 g masła (temp. pokojowa)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. Do miski wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wbić jajko i dodać miękkie masło, cukier oraz sól. Całość zagnieść na jednolite ciasto.

2. Czekoladę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do ciasta. Wymieszać do połączenia czekolady z ciastem.

3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dłońmi odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczyć i ułożyć na blaszce.

4. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piec przez 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze 10 minut.

kruche ciasta z czekoladą
domowe pieguski

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 + 7 =