Chrupiące frytki z marchewki
Frytki z marchewki to świetna przekąska warzywna. Smakują nieco inaczej niż tradycyjne frytki z ziemniaków, ale są również bardzo smaczne. Jest to nieco zdrowsza wersja frytek, ponieważ nie są one smażone, a zapiekane w piekarniku. Idealnie sprawdzą się jako przekąska do ulubionego serialu.
Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak je przygotować. Nie ma tu nic skomplikowanego, więc tym bardziej zapraszam Was do wypróbowania przepisu.
PRZEPIS NA FRYTKI Z MARCHEWKI
Składniki
- 500 g świeżej marchewki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków/frytek
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie
- Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w słupki, jak na tradycyjne frytki. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz oliwę. Całość dokładnie mieszamy, by frytki z marchewki dokładnie obtoczyły się w przyprawach.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej marchewkę. Całość zapiekamy w 200 stopniach przez około 25-30 minut. Czas zapiekania zależy od grubości frytek.