Chipsowa zapiekanka
Zapiekanka chipsowa to pomysł na niebanalne danie obiadowe, które z pewnością posmakuje domownikom. Bo kto z nas nie lubi czasem zjeść chipsów?
Zapiekanka z dodatkiem chipsów jest bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzebujemy zaledwie kilku prostych składników, które połączone ze sobą tworzą potrawę, której nikt się nie oprze.
Jeśli szukacie pomysłu na szybki a zarazem smaczny obiad, to zapiekanka chipsowa będzie idealnym wyborem.
CHIPSOWA ZAPIEKANKA PRZEPIS
Składniki
- mięso mielone z kurczaka – 500 g
- ser żółty – 200 g
- cebula czerwona – 1 sztuka
- ogórki konserwowe – 6 sztuk
- ketchup – 3 łyżki
- musztarda – 1 łyżka
- szczypiorek – 1 pęczek
- ulubione chipsy – 1 mała paczka
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Mięso przełożyć na patelnię, dodać ketchup, musztardę, sól oraz pieprz. Wymieszać i dusić do momentu ścięcia się mięsa.
2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Ogórki pokroić w kosteczkę, cebulę w piórka.
4. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć usmażone mięso. Na mięso wyłożyć cebulę, następnie ogórki i na koniec ser.
5. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20 minut do roztopienia się sera.
6. Po tym czasie zapiekankę wyciągnąć z piekarnika i na wierzch wyłożyć chipsy. Na koniec posypać pokrojonym szczypiorkiem.
7. Podawać odrazu po przygotowaniu.