Bułeczki zapiekane z jajkiem
Bułeczki zapiekane z jajkiem to idealny pomysł na smaczną przekąskę na ciepło. Idealnie sprawdzą się na kolację, a nawet obiad, ponieważ są bardzo sycące. Takie bułeczki faszerowane jajkiem możemy również zaserwować na różnego rodzaju domówkach, czy spotkaniach rodzinnych.
Sam przepis na bułeczki zapiekane z jajkiem jest bardzo prosty, a do ich przygotowania potrzeba tylko kilku prostych składników. Najlepiej smakują z dodatkiem świeżego szczypiorku i ketchupu.
A Wy lubicie takie ciepłe przekąski? Jeśli tak, zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA BUŁECZKI ZAPIEKANE Z JAJKIEM
Składniki
- 120 g szynki z kurczaka
- 120 g żółtego sera
- 3 bułki pszenne
- 3 ogórki konserwowe
- 3 jajka
- 1/4 pora
- 1/3 papryki czerwonej
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
- ketchup
Wykonanie
- Bułki przekrawamy na połówki, następnie z każdej z nich wydrążamy środek.
- Szynkę, paprykę oraz ogórki kroimy w kosteczkę, pora w półkrążki.
- Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Jajka umieszczamy w misce, dodajemy do nich pokrojone składniki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.
- Każdą bułkę wypełniamy przygotowanym farszem a następnie posypujemy startym na tarce serem żółtym.
- Bułeczki wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut.
- Gotowe bułeczki dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i polewamy ketchupem.