Budyniowiec bez pieczenia
Budyniowiec bez pieczenia to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto, które nie wymaga użycia piekarnika.
Kruche herbatniki z dodatkiem pysznej masy budyniowej to prawdziwy raj dla podniebienia. Dodatkowo ciasto budyni owiec można przygotować w zaledwie 15 minut, co jest jego ogromną zaletą.
Jeśli lubicie szybkie i łatwe ciasta, koniecznie musicie skosztować budyniowca.
Przepis na ciasto budyniowiec bez pieczenia
Składniki
- 1,5 l mleka
- 10 łyżeczek cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 6 jajek
- 12 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok 250 herbatników kakaowych
- paczka mini biszkoptów
Wykonanie
- Szklankę mleka łączymy z mąką i jajkami. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej przy użyciu trzepaczki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i masłem.
- Do wrzącego mleka wlewamy powoli rozpuszczoną mąkę z jajkami. Ciągle mieszamy, aby uniknąć przypalenia masy. Całość doprowadzamy do zagotowania, następnie zdejmujemy z palnika i mieszamy tak długo, aż masa będzie gładka i jednolita. Masę odstawiamy do przestygnięcia.
- Formę 24×36 wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy połowę masy budyniowej.
- Na masę układamy kolejną warstwę herbatników, a na nich pozostałą masę. Na wierzchu ciasta układamy mini biszkopty, jeden obok drugiego. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.