Brokułowa polana
Brokułowa polana to pyszna warstwowa sałatka, która bardzo dobrze smakuje i ciekawie wygląda. Doskonale sprawdzi się na domowych przyjęciach i z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Sałatka nie jest trudna w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Większość z nich na pewno masz w swojej kuchni.
W przepisie składniki na sałatkę układamy warstwowo co daje fajny efekt wizualny, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją w wersji wymieszanej. W obu przypadkach smakuje wyśmienicie!
BROKUŁOWA POLANA PRZEPIS
Składniki
- 1 brokuł
- 200 g żółtego sera w kawałku
- 250 g szynki konserwowej w kawałku
- 1 puszka kukurydzy
- 4 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki. Wrzucamy bezpośrednio do gorącej i osolonej wody. Gotujemy kilka minut aż będą al dente.
2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę.
3. Ser oraz szynkę również kroimy w kosteczkę.
4. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
5. Majonez łączymy z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Składniki układamy w salaterce warstwowo:
- szynka
- kukurydza
- 1/2 brokuła
- jajka
- sos
- ser
- pozostały brokuł