Brokułowa pasta kanapkowa
Szukając pomysłu na śniadanie, do głowy przyszła mi brokułowa pasta kanapkowa. Idealnie nadaje się ona jako smarowidło na kanapkę, a także jako baza do wielu przekąsek.
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam brokuły, dlatego też ta pasta z brokuła bardzo mi posmakowała. Do jej przygotowania potrzebujemy brokuła, jajek oraz odrobiny majonezu, jogurtu naturalnego i musztardy. Pastę robi się naprawdę bardzo szybko i sprawnie, a jej smak jest obłędny.
Ponadto brokuł to bardzo zdrowe warzywo, pełne witamin, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Zapraszam!
KANAPKOWA PASTA BROKUŁOWA – PRZEPIS
Składniki
- 1 brokuł
- 5 jajek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- pieprz
- sól
Wykonanie
- Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, odstawiamy do przestygnięcia. Zimnego brokuła kroimy na mniejsze kawałki.
- Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę.
- Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym i musztardą.
- Pokrojonego brokuła i jajka umieszczamy w jednej miseczce. Dodajemy przygotowany sos i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.